Postapki i_proceduri Gradezni dozvoli 

Актуелни случувања во општина Делчево

Актуелности

Врз основа на член 48 став 4 од Законот за административни службеници(Службен весник на Република Македонија бр.27/2014,199/2014,48/2015,154/2015,5/2016,142/16,142/2016 и 11/2018), како и член 2 од Правилникот за формата и содржината на интерниот оглас, начинот на поднесување на пријавата за унапредување,начинот спроведување на административна селекција и интервјуто како и начинот на нивното бодирање и максималниот број на бодови од постапката на селекција во зависност од категоријата на работното место за кое е објавен интерниот оглас(Службен весник на Република Македонија бр.11/2015 и 35/2018), Општина Делчево објавува: 

 Интерен оглас број 03/2019 за унапредување на 1(еден) административен службеник за следното работно место

1. УПР0101Г01000,Самостоен референт за безбедност и здравје при работа,Одделение за управување со човечки ресурси, 1(еден) извршител;

 Општи услови за работното место

  • да е државјанин на Република Северна Македонија;
  • активно да го користи македонскиот јазик;
  • да е полнолетен;
  • да има општа здравствена способност за работното место и
  • со правосилна судска пресуда да не му е изречена казна за забрна на вршење професија,дејности или должност.

    Повеќе...

Актуелности

В сабота, 14.12.2019 е работна за вработените од ЕЛС Делчево со што ќе се одработува неработниот ден за администрацијата од 2 јануари 2019 г.

Според Одлуката на Владата, сабота, 14 декември, од страна на јавниот сектор ќе се спроведе акција за чистење на животната средина „Администрацијата чисти со „ Не биди ѓубре’“, со цел подигање на свеста за почиста околина.

Вработените е потребно да дојдат на работното место во 8:30 ч. За распоредот и локациите за спроведување на акцијата, вработените дополнително ќе бидат известени од страна на раководните лица .

Актуелности

кина1

Општина Делчево и Општина Виница по вторпат беа активни учесници на Бизнис-самитот Патот на свилата“ кој овој месец се одржа во Кина. Двете општини се активни членки и  први општини од Р. С. Македонија во оваа светска асоцијација посветена на градење платформа за поврзување на градовите во различни земји и региони. Бизнис-самитот се одржа во градот Zhangjiajie во Кина, каде учество зедоа 173 членки од 60 земји од светот .

Повеќе...

Актуелности

mirche acev

Во рамките на новогодишната програма, Академскиот хор „Мирче Ацев“ ќе одржи новогодишен концерт во Делчево на 14.12.2019 (сабота) во 19 часот во киносалата.

На програмата се композиции од Мокрањац, Гајдов, Прокопиев и други автори, како и сплет песни од Тоше Проевски во аранжман на Д. Темков, под диригентство на Јасмина Ѓорѓеска. Публиката ќе може да ужива во изведбите на „Чае Шукарие“, „Инсталата Италиана“, „Рум, рум, рум“и др.

Повеќе...

Актуелности

DSC 0003_resize DSC 0005_resize

Уникатната изложба под работен наслов „8 Мега- ана“ плод на повеќегодишна работа на стручните тимови од Природонаучниот музеј од Скопје и Музејот од Софија денеска беше отворена во Делчево. Изложбата е составена од фосили ископани во Долни Дисан-Неготинско кои нѐ враќаат 8 милиони години назад, во времето на миоценот, но и дел од фосилите од палеонтолошката гробница кај Стамер, кои докажуваат дека на територијата на нашата држава живееле праисториските животни -предците на денешната фауна во Северна Африка.

Градоначалникот на Општина Делчево, Горан Трајковски,  кој ја отвори изложбата истакна дека ова е природното богатство со кое Делчево се гордее.

Повеќе...

Актуелности

Се известуваат сите спортски клубови, спортски здруженија, правни лица во областа на спортот и здруженија на граѓани кои имаат добиено и исплатено финансиска помош од Општина Делчево  да достават годишен извештај  за потрошени финансиски средства  согласно Правилникот за условите, начинот и постапката за доделување на финансиска помош на спортски клубови, спортски здруженија, правни лица во областа на спортот и здруженија на граѓани (Сл.гласник на Општина Делчево бр.2/2018).

Повеќе...

Актуелности

фосили

Сѐ е подготвено за уникатната по многу нешта изложба под работен наслов „8 Мега ана“ плод на повеќегодишна работа на стручните тимови од Природонаучниот музеј од Скопје и несебичната поддршка на музејот од Софија. Оваа изложба нѐ враќа 8 милиони години назад во времето на миоценот, кога на територијата на нашата држава живееле свој живот праисториските животни предците на денешната фауна во Северна Африка.

Повеќе...

Актуелности

Комисијата за доделување ученички стипендии ја утврди листата од 14 ученици од СОУ „М.М.Брицо“ од 2, 3 и 4 година кои ќе добиваат ученички стипендии за учебната 2019/2020 година. На јавно објавениот Конкурс до Комисијата пристигнале 18 апликации во двете групи стипендии.

Согласно со критериумите објавени од Конкурсот, доделени се 6 стипендии за одлични ученици од СОУ „М.М.Брицо“ Делчево од II, III и IV година кои имаат континуиран просечен одличен успех од 4.50 до 5.00 и се со примерно поведение, ученици чии родители се невработени, со ниски месечни примања или приматели на социјална помош.

Повеќе...

Актуелности

studenti

Комисијата за доделување студентски стипендии ја утврди листата на студенти кои за учебната 2019/2020 ќе добиваат студентска стипендија од Буџетот на Општина Делчево.

Согласно со критериумите објавени од Конкурсот, доделени се 6 студентски стипендии по точка еден од Конкурсот, односно, стипендија добиваат студенти кои студираат на државните универзитети во РМ и се редовни студенти со континуиран успех над 8,00 и не повторувале во текот на студирањето, студенти чии родители се невработени со ниски месечни примања или приматели на социјална помош. Добитници на стипендијата по овие критериуми се:

Повеќе...

Актуелности

cobiss-1

Во делчевската деветолетка Св.Климент Охридски“ се инсталира националниот библиотечен информациски систем КОБИС со што ова делчевско училиште е прво училиште кое ја има започнато оваа постапка која има за цел да овозможи електронски приказ и пристап до фондот на книги кој го има училишната библиотека. 

Како што информираше Жаклина Галевска, претставник на Националната универзитетска библиотека, училиштето „Св.Климент Охридски“ од Делчево  со оваа активност ќе се поттикне интересот за книги кајученциите и нивните родители, ќе се влијае на подобрување на квалитетот во образованието и на можностите кои ги нуди училиштето. Со оваа програма се отвора можноста за пребарување на потребната литература и преку мобилна апликација.

Повеќе...

Актуелности

Фосилите од палеонтолошката гробница на животни кај Стамер, Делчевско ќе бидат изложени за прв пат пред делчевци во рамките на тематската изложба „8 MEGA ANNA“ . Изложбата  е плод на повеќегодишнитеистражувања на палеонтолози и експерти од Природонаучен музеј на Македонија  и Природонаучниот музеј во Софија на палеонтолошките гробници на пикерминска фауна лоцирани во Долни Дисан-Неготино и Стамер-Ѕвегор-Делчевско.

 Како што истакна м-р Билјана Гаревска од Природонаучниот музеј Скопје, изложбата е воспитно-образовна и ќе им овозможи на посетителите да се запознаат со една ретка фосилна мега фауна карактеристична за Балканот.

зложбата се состои од фосилен материјал од 5 различни видови фосилни слонови кои за прв пат се среќаваат на еден ист локалитет, потоа носорози, џиновски мрзливци, антилопи, газели, мајмуни и др. кои се членови на така наречената пикермиска фауна. Односно,запознавање на посетителите со една интересна група на фосилни цицачи стари 8 милиони години, рече Гаревска.

Повеќе...

Актуелности

DSC 0001_resize

DSC 0002_resize DSC 0006_resize

„Везот на животот“ новото дело на поетесата Ана Дедова, денеска беше промовирано во Делчево во рамките на кампањата „Денови на хуманост-дарувај со љубов“ организирана од Општина Делчево и ЈЛБ „Илинден“.На овој настан, љубителите на пишаниот збор и лицата со хендикеп кои се специјални гости на оваа промоција, имаа можност да се запознаат со оваа млада авторка која својот физички хендикеп го облагородува со прекрсани стихови докажувајќи уште еднаш дека кога нешто сакаш од дното на душата, тоа можеш да го оствариш и никакви физички препреки не можат да ти застанат да патот кон успехот.

Повеќе...

Актуелности

gimn18

Осум ученици од СОУ „М.М.Брицо“ од Делчево се закитија со награди на манифестацијата за популаризација на природните науки „Ноември – месец на науката“ во организација на Македонското географско друштво, Македонското биолошко друштво, Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија, Друштвото на физичарите на Република Македонија, Сојузот на математичари на Македонија, Македонското астрономско друштво, Скопското астроном­ско друштво, Македонското еколошко друштво, Истражувачкото друштво на студенти географи „Природник“, Истражувачкото друштво на студенти биолози и Природно-математичкиот факултет.

Повеќе...

Актуелности

DSC 0014_resize

DSC 0004_resize DSC 0007_resize

Денеска во Дневниот центар e пуштена во употреба сензорната собаопремена преку иновативниот проект Здрави деца – сигурна иднина“  и Источно- планскиот регион со средства од Швајцарската агенција за развој и соработка и Министерството за локална самоуправа. Ваква сензорна соба, освен Делчево добија и Штип и Кочани, а вкупната вредност на проектот е околу 1.7 милиони денари.

Повеќе...

Актуелности

DSC 0001_resize DSC 0006_resize

Претставници од 11 општини од Косово и од нво-секторот од оваа земја, денеска престојуваат во Делчево со цел размена на искуства во делот на ЕУ-фондовите, но и градење нови партнерства и пријателства. На средба на која присуствуваа 40-тина претставници од Косово, приоритетна тема беа фондовите од ЕУ за земјите од Западен Балкан.  Тони Стоименовски, советник во ЛЕР од Општина Делчево истакна дека ова е прва посета на претставници од Косово на Општина Делчево.

Повеќе...

Последни актуелни информации

Објавено на 13 Декември 2019, 11.15 од Д.Чапевски
-032019-1- Врз основа на член 48 став 4 од Законот за административни службеници(Службен весник на Република Македонија бр.27/2014,199/2014,48/2015,154/2015,5/2016,142/16,142/2016 и 11/2018), како и член 2 од...
Објавено на 13 Декември 2019, 11.06 од Д.Чапевски
2019-12-13-10-14-16 В сабота, 14.12.2019 е работна за вработените од ЕЛС Делчево со што ќе се одработува неработниот ден за администрацијата од 2 јануари 2019 г. Според Одлуката на Владата, сабота, 14 декември, од страна...
Објавено на 13 Декември 2019, 09.07 од Д.Чапевски
2019-12-13-08-09-05 Општина Делчево и Општина Виница по вторпат беа активни учесници на Бизнис-самитот „Патот на свилата“ кој овој месец се одржа во Кина. Двете општини се активни членки и  први општини од Р. С....
Објавено на 12 Декември 2019, 22.41 од Д.Чапевски
2019-12-12-21-47-24 Во рамките на новогодишната програма, Академскиот хор „Мирче Ацев“ ќе одржи новогодишен концерт во Делчево на 14.12.2019 (сабота) во 19 часот во киносалата.На програмата се композиции од Мокрањац,...
Објавено на 11 Декември 2019, 14.00 од Д.Чапевски
8----  Уникатната изложба под работен наслов „8 Мега- ана“ плод на повеќегодишна работа на стручните тимови од Природонаучниот музеј од Скопје и Музејот од Софија денеска беше отворена во Делчево....
Објавено на 11 Декември 2019, 13.48 од Д.Чапевски
2019-12-11-12-59-19 Се известуваат сите спортски клубови, спортски здруженија, правни лица во областа на спортот и здруженија на граѓани кои имаат добиено и исплатено финансиска помош од Општина Делчево  да достават...
Објавено на 11 Декември 2019, 10.25 од Д.Чапевски
8- Сѐ е подготвено за уникатната по многу нешта изложба под работен наслов „8 Мега ана“ плод на повеќегодишна работа на стручните тимови од Природонаучниот музеј од Скопје и несебичната поддршка на...
Објавено на 09 Декември 2019, 19.15 од Д.Чапевски
2019-12-09-18-16-14 Комисијата за доделување ученички стипендии ја утврди листата од 14 ученици од СОУ „М.М.Брицо“ од 2, 3 и 4 година кои ќе добиваат ученички стипендии за учебната 2019/2020 година. На јавно објавениот...
Објавено на 09 Декември 2019, 19.10 од Д.Чапевски
2019-12-09-18-14-09 Комисијата за доделување студентски стипендии ја утврди листата на студенти кои за учебната 2019/2020 ќе добиваат студентска стипендија од Буџетот на Општина Делчево. Согласно со критериумите објавени...
Објавено на 06 Декември 2019, 10.44 од Д.Чапевски
2019-12-06-09-47-39 Во делчевската деветолетка „Св.Климент Охридски“ се инсталира националниот библиотечен информациски систем КОБИС со што ова делчевско училиште е прво училиште кое ја има започнато оваа постапка која има...
Објавено на 06 Декември 2019, 10.31 од Д.Чапевски
2019-12-06-09-36-52 Фосилите од палеонтолошката гробница на животни кај Стамер, Делчевско ќе бидат изложени за прв пат пред делчевци во рамките на тематската изложба „8 MEGA ANNA“ . Изложбата  е плод на...
Објавено на 05 Декември 2019, 13.40 од Д.Чапевски
2019-12-05-12-45-05   „Везот на животот“ новото дело на поетесата Ана Дедова, денеска беше промовирано во Делчево во рамките на кампањата „Денови на хуманост-дарувај со љубов“ организирана од Општина Делчево и ЈЛБ...
Објавено на 05 Декември 2019, 09.14 од Д.Чапевски
2019-12-05-08-16-59 Осум ученици од СОУ „М.М.Брицо“ од Делчево се закитија со награди на манифестацијата за популаризација на природните науки „Ноември – месец на науката“ во организација на Македонското географско...
Објавено на 03 Декември 2019, 14.12 од Д.Чапевски
2019-12-03-13-16-25   Денеска во Дневниот центар e пуштена во употреба сензорната собаопремена преку иновативниот проект „Здрави деца – сигурна иднина“  и Источно- планскиот регион со средства од Швајцарската...
Објавено на 03 Декември 2019, 12.47 од Д.Чапевски
2019-12-03-11-50-21  Претставници од 11 општини од Косово и од нво-секторот од оваа земја, денеска престојуваат во Делчево со цел размена на искуства во делот на ЕУ-фондовите, но и градење нови партнерства и...
Објавено на 03 Декември 2019, 08.39 од Д.Чапевски
2019-12-03-07-43-45  „Музиката од светот“ во интерпретација на маестро Ѕене и прекрасниот вокал Елена, синоќа од Делчево испрати порака за поголема свест за лицата со посебни потреби со фокус на правата на овие лица....
Објавено на 02 Декември 2019, 12.19 од Д.Чапевски
2019-12-02-11-20-23   Општина Делчево денеска објави Поедноставена отворена постапка за набавка на работи„Изградба на придружни и услужни објекти на гробишта мртовечница-КАПЕЛА со ладилник и помошни простории во...
Објавено на 02 Декември 2019, 11.09 од Д.Чапевски
2019-12-02-10-12-55 Во рамките на манифестацијата „Денови на хуманост- дарувај со љубов“ посветен на Светскиот ден на лицата со попреченост, 3 Декември, вечерва делчевскиот композитор Дејан Ѓеоргиевски-Ѕене и вокалната...
Објавено на 28 Ноември 2019, 14.50 од Д.Чапевски
-32- 32 седница на Советот на Општина Делчево ќе се одржи на 06.12.2019година (петок) во 14:00 часотво Мултимедијалниот центар во Делчево. Центарот е сместен на вториот кат од Спомен-домот АСНОМ...
Објавено на 28 Ноември 2019, 08.09 од Д.Чапевски
2019-11-28-07-17-59 По повод Светскиот ден посветен на лицата со попреченост, 3 Декември, Општина Делчево во партнерство со Здружението „Бравура кооператива“ и Дневниот центар за лица со посебни потреби, ЈЛБ „Илинден“ ,...

Посетеност

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДенес1004
mod_vvisit_counterВчера2962
mod_vvisit_counterОваа недела15626
mod_vvisit_counterПретходна недела16368
mod_vvisit_counterОвој месец35077
mod_vvisit_counterПретходен месец74155
mod_vvisit_counterВкупно3144757

Присутни online: 28
Ваша IP: 3.81.29.254
,
Денес: Дек 14, 2019