Директорот Бабовски: одгледувачите на свињи ќе бидат обештетени

  • News

По појавата на африканска свинска чума во делчевското село Драмче, во радиус од три километри досега се уништени вкупно 195 домашни свињи, односно на овој потег нема ниту една жива свиња. Направена е депопулација, со што лешовите од овие животни се депонирани во сточна јама во близина на градската депонија во Делчево, каде се преземени сите мерки for да не дојде до ширење на вирусот. Ова го истакна директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Николче Бабовски.

Во наредните денови, Бабовски соопшти дека ќе продолжи депопулацијата во радиус од десет километри во одгледувалиштата каде не можат да се спроведат биосигурносни мерки или во одгледувалиштата во кои ќе бидат дијагностицирани нови случаи на овој вирус.

На ниво на цела држава, АХВ спроведува вонреден попис на сите одгледувалишта на свињи и проверка на веќе воспоставената категоризација за примена на безбедносните мерки. Во овој период воведена е забрана за какво било движење на приемливи животни, со исклучок на оние животни што со соодветна дозвола се носат на колење.

Бабовски додаде дека сите одгледувачи на свињи ќе бидат целосно обесштетени, односно средствата што ќе им бидат исплатени нема да бидат пониски од пазарната вредност на секое  грло. Директорот на Агенцијата потенцираше дека месото from свињи, кое е претходно прегледано, and со негативен резултат на африканската свинска чума, не е опасно за конiумирање.

Shares