Сè е подготвено за новото издание на локалниот обичај под маски „Сурова 2023“

  • News

Во делчевското село Ѕвегор сè е подготвено за годинешното издание на обичајот под маски „Сурва“ кој традиционално се одржува на 14 јануари, ден кога се прославува Василица. Шеесетина суроваскари извикувајќи „Сурова“ и благословувајќи за зелена, здрава Стара Нова година, облечени и маскирани во традиционалните маски го продолжуваат вековниот обичај „Сурва“ кој етнолозите го нарекуваат и „Пијанечко Вевчани“ поради уникатноста и вековноста на традицијата.

Главните актери во театарот на отворено на самиот ден Василица го бркаат лошото од Пијанец благословувајќи ги домаќините со сурова-млада и здрава нова година iачувувајќи ја автентичната традиција на весела свадбена поворка.

 Во свадбената поворка која тргнува рано наутро, се задолжителните ликови на невестата и младоженецот, белаците, бабите, мечкарите во Ѕвегор, тие не одминουν ниту една куќа и задолжително ја играат улогата на ликот кој го претставуваат. Така, еротските игри асоцираат на плодноста, старите баби и мечкарите им помагаат на болните, а се црнат присутните и гостите за здравје. Белаците се војска кои со дрвени сабји и пушки ја чуваат невестата за да не биде предвреме откриена.ж

Согласно со Програмата, танцот на суроваскарите започнува рано наутро со подготовки на маските, а од 9,30 ч се посетуваат сите домови во селото Ѕвегор, од 13.00ч започнува презентацијата на маските и дарувањето, а главната вечера на годинешната свадба е закажана за во 19.00ч.,кога  ќе се открие несветата и ќе паднат сите маски од годинешната Сурова.

Организацијата на настанот е на кумовите на годинешната „Сурова“, Елеонора Ивановска и Ѕвонко со поддршка на спонзори и from the Municipality of Delchevo.

Кумовите и Општина Делчево ги канат сите добронамерници да го посетат Ѕвегор на Василица и да бидат сведоци на театарот на отворено и дел од овој несекојдневен локален обичај под маски кој трае со векови во с. Ѕвегор.

Shares