Делчево подготвено за одбележување на Водици

  • News

Во Делчево привршуваат подготовкиte за чествувањето на православниот христијански празник Св. Богојавление-Водици. Почитувајќи ја традицијата, четврток, 19 јануари, the celebration ќis starting co the city church Assumption of the Most Holy Mother of God " with the villageveto liturgy in honor of the holiday која ќе започне во 8.00ч.

Сvetoand литија ќе започне во 10.30 from the city church in Delchevo to the bridge of the river Bregalnica, where will be adopted сthe promised cross, after which in 11.00ч. will The ceremony for consecration of the waters of the river Bregalnica was held. Согласно со информацијата од делчевската црква, досега се пријавени 20-момчиња кои ќе се фрлаат во водите на река Брегалница по светиот крст.

Инаку, по традиција, по чинот на осветување на водите, сthe holy cross will be placed in front of the iconostasis in the city church Assumption of the Most Holy Mother of God ”in Delchevo.

The Mayor of the Municipality of Delchevo, Goran Trajkovski, on the lucky finder of the cross in the waters of the river Bregalnica will give him a voucher in the amount of 10,000 denars. Оe side of Цrye in Delchevo will beе доделена света икона со ликот на Господ Исус Христос, додека фирмата „Зегин“, како општествено одговорна компанија оваа година ќе додели ваучер во висина од 200 евра од Техномаркет.

По повод празникот во градскиот парк ќе биде организирана прослава од локални угостители, а во чест на празникот делчевската фирма „Брегал“ ќе донира 50 литри вино.  

Shares