Делчево подготвено за одбележување на Водици

Во Делчево привршуваат подготовкиte за чествувањето на православниот христијански празник Св. Богојавление-Водици. Почитувајќи ја традицијата, петок, 19 јануари, the celebration ќis starting co the city church Assumption of the Most Holy Mother of God " with the villageveto liturgy in honor of the holiday која ќе започне во 8.00ч., а со која ќе чиноначалствува Неговото преосвештенство епископот г-ин Марко.

Сvetoand литија ќе започне во 10.00 from the city church in Delchevo to the bridge of the river Bregalnica, where will be adopted сthe promised cross, after which in 10.30ч. will The ceremony for consecration of the waters of the river Bregalnica was held. Согласно со информацијата од делчевската црква, досега се пријавени 30-момчиња кои ќе се фрлат во водите на река Брегалница по светиот крст.

Инаку, по традиција, по чинот на осветување на водите, сthe holy cross will be placed in front of the iconostasis in the city church Assumption of the Most Holy Mother of God ”in Delchevo.

The Mayor of the Municipality of Delchevo, Goran Trajkovski, on the lucky finder of the cross in the waters of the river Bregalnica ќе му додели ваучер во износ од 10. 000 денари, а оЦrye in Delchevo will beе доделена света икона, библија и крст. Годинава, општествено одговорната фирма „Зегин“, ќе додели ваучер во висина од 14.000 ден. од „Техномаркет“, а сите кои ќе се фрлаат по светиот крст ќе добијат маици од комапнијата.

По повод празникот, во градскиот парк ќе биде организирана прослава од локални угостители.  

Shares